Baka med barnen

Många barn tycker det är roligt att hjälpa till med bakningen. Att vispa, kavla och välja ut smaskiga recept är exempel på saker som görs särskilt bra tillsammans med de yngre. Förhoppningsvis gör ni inte bara goda bakverk – utan också trevliga minnen att tänka tillbaka på lite längre fram.

Exempel på recept

Många klassiska recept passar utmärkt att göra med barnen. De är ofta både riktigt enkla och populära. Även om det är svårt att vara nyttig när det gäller bakning överlag, kan det vara bra att se till att inte välja något med onödiga tillsatser. Ett exempel på det är natriumglutamat, som återfinns i gelatin till exempel.

 

  • Syltkakor är ett klassiskt bakverk som de allra flesta tycker om. Kan med fördel göras med olika twister. För ett inslag av Norrland kan du till exempel servera dem med hjortronsylt. Annars fungerar det bra med t.ex. hallonsylt.
  • Kladdkaka är en annan favorit bland både stora och små och är dessutom ganska lätt att baka. Serveras med fördel med nyvispad grädde. Vad gäller själva serveringen i övrigt går det att hitta på mycket. Till exempel kan du ha färska bär till.
  • Om det närmar sig Lucia kan du slå flera flugor i en smäll genom att baka lussebullar. Du får då en härlig stund med de yngre, samtidigt som fikat för högtiden är fixat.

Undvik onödiga tillsatser

Tidigare i den här texten nämnde vi natriumglutamat, eller E621 som det också kallas. Det är ett exempel på ett ämne som kan löna sig att undvika när det gäller bakning. Att överlag undvika saker som kan vara känsliga är särskilt viktigt om barn ska äta det. Kom ihåg att också ta hänsyn till eventuella allergier eller om någon till exempel är laktos- eller glutenintolerant. Idag finns det bra laktos- och glutenfria alternativ till nästan alla recept.