Bästa knivslipen

Det finns ett flertal tester på nätet av knivslipar och en slip som hamnat i topp flera gånger är Mino Sharp Plus 3. Vi sammanfattar nedan det test som utfördes av Hyresgästföreningen och som presenterats i deras tidning ”Hemhyra”- läs mer om det på Inspekto.se

Hemhyra – Test från 2015

Det är visserligen några år sedan som testet utfördes men till stor sannolikhet är det ett av de bättre tester som genomförts. Åtta olika knivslipar, som är tillverkade för att användas av vardagskonsumenter, testades. Av dessa var tre elektriska och fem drevs för hand. Utöver kvalité, märke och design varierade även priset rejält. Detta från ca 100 kr till 1300 kr. Det skulle däremot visa sig att priset inte speglade resultatet.

Bäst med två sliphjul

En snabb slutsats var att knivslipar bör ha två eller fler sliphjul. Vissa av de testade modellerna hade ett enda hjul och även om resultatet var acceptabelt så var det inte i närheten av modellerna med två hjul – eller tre hjul som vinnarmodellen har.

Elektriska är snabbare

En annan slutsats var att elektriska knivslipar är snabbare än de manuella. Inte helt oväntat med tanke på att de slipar automatiskt. Men det verkar som att man därmed även får tumma lite på kvalitén.

Den bästa knivslipen, Mino Sharp Plus 3, är nämligen manuell. Man slipar knivarna genom tre tydliga steg. Den får även mycket gott betyg tack vare dess stabilitet samt att det är enkelt att byta ut sliphjulen.

Testets resultat

Mino Sharp Plus 3

Fick ”Bäst i Test” med 14 i totalbetyg. En manuell keramisk våtslip som är uppbyggd av tre sliphjul. Detta med grov/medium och fin slipmöjlighet. Ges 4 poäng på kvalité, samt 5 poäng på kapacitet och användning. Därmed bara ett enda poäng från full pott.

Fördelarna är att den är mångsidig, har utbytbara hjul och ger ett mycket bra resultat. Nackdelar då? Den dyraste modellerna av de manuella knivsliparna som testades.

Testpanelen sammanfattar det hela med att billigare knivslipar kan köpas – om man inte är så noga. Övriga är ”tillräckligt bra till sommarstugan” men söker man hög kvalité och ”kockkänsla” får man betala någon hundralapp extra.

OBH Nordica

Den eldrivna knivslip som fick bäst resultat. Detta med 13 av 15 poäng. Fick 4 på kvalité och kapacitet samt 5 på användning. Kostar ca 600 kr.

Dess fördel är att den står stabilt och är mycket enkelt att använda. Att den är elektrisk gör det även extra enkelt. Man ansåg att det var lätt att hitta rätt vinkel.

Nackdelar då? Det finns inget alternativ för den som vill återskapa eggen och den är större än de manuella.

 

Sämst i test…

Den knivslip som fick sämst resultat var den som köptes in på Clas Ohlson. En fördel är iallafall priset som bara hamnade på ca 100 kr. Däremot är risken att man snabbt köper en ny. På kvalité gavs 2 poäng och även på kapacitet. På användning gavs 3 poäng.

”Budgetkänsla” var sammanfattningen. Den enda fördelen som lyfts upp är priset. Nackdelar då? Den saknar instruktioner, står ostadigt och kräver många drag för att ge ett skapligt resultat.