Pensionärer med passion för matlagning och matkultur

Som pensionär kan man antingen ha hur mycket tid som helst över för att göra precis vad man vill men det kan också vara späckat schema hela dagarna. Ett av de största intressen äldre kan ha är matlagning. Har man lite pengar över från pensionen kan man fördjupa sig med kurser inom matlagning. Det är ett populärt sätt för pensionärer att både socialisera sig på och bredda sina kunskaper.

Kockkänsla

Oavsett vilken typ av matlagning man vill specialisera sig på kan det ge en extra rolig och härlig kockkänsla ifall man får ha på sig rätt kläder i köket. En kockmössa och förkläde kan exempelvis höja nivån en nivå och även göra matlagningen lite roligare. En del äldre kvinnor gillar långa förkläden med volanger och blommigt mönster medans äldre män kanske vill ha en stilren vit skjorta som ett förkläde, precis som en riktig kock på en restaurang.

Rätt råvaror och rätta kläderna

Helt klart utgör både rätt råvaror och rätt kläder i köket en bra känsla för hela matlagningen. Men det kan vara svårt att inhandla allt eftersom några färska råvaror kan kosta en del. Kanske man vill lyxa till det att köpa fina kläder att använda sig av i sitt kök men ekonomin tillåter inte det.

Det kan vara en fördel att tänka på det när man sparar pengar varje månad så man inte blir i behov av att ta ett lån på något sätt, exempelvis ett snabblån. Mer spartips för pensionärer kan man ta del av på pensionsportalen.

Olika matlagningssätt

Eftersom det finns så otroligt många olika kategorier när det gäller mat finns och också en mängd olika sätt att tillaga dem på. Antingen får man göra allt från grund och botten med varje liten detalj eller så finns det exempelvis färdiga kryddmixer och så vidare som man endast behöver tillsätta något samt vispa ihop så är det färdigt. Oavsett vilket sätt man väljer att använda sig av kan man kalla sig för en kock i sitt eget hem.

Matkulturerna är många

Idag finns precis som matlagningssätt också en hel del olika matkulturer att laga sin mat ifrån. Precis som husmanskost finns det även en del olika recept på en och samma maträtt men med helt olika ingredienser. Här kommer några exempel på länders matkulturer och paradrätter.

Indien

Här är den mest kända och spridda maträtten Chicken tikka masala samt tandoori chicken. Båda är rätter som innehåller kyckling och många olika kryddblandningar. Kryddblandningarna kan innehålla stjärnanis, spiskummin, chili, kanel, kardemumma, gurkmeja med flera. Det finns en oändlig variation av maträtterna eftersom det är kryddorna som är den största hemligheten att lyckas i det indiska köket.

Vietnamn

Maten som är mest spridd och känd ifrån Vietnamn är vårrullar, både färska och friterade. Sedan finns det också nudelsoppan vid namn Pho som är en välkänd billig soppa. Vårrullarna i sig kan vara otroligt varierande i smak eftersom det sällan är själva vårrullen som den största smaken sitter i utan det är den sås vårrullarna doppas i. Såsen kan vara fisk-, chili- eller jordnötssås och till detta brukar oftast nudlar serveras.

Thailand

Paradrätterna från Thailand är oftast curryrätter med antingen kyckling, kött eller fisk i och det serveras alltid med ris till. Blandningarna i thailändska maträtter är curry i olika varianter, thaibasilika och kokosmjölk. Kryddornas starkhet kan variera stort över hela Thailand, i norr är kryddorna lite mildare då de använder mycket lime samt vitlök i matlagningen. Nordöstra delen av Thailand gäller chili och lime, sedan i den södra och centrala delen av Thailand är det nästan brinnande tungor som gäller i maten.

Italien

Här är det den populära maträtten Pizza har fötts. Den går att få i många olika varianter med en mängd olika ingredienser på. Det ska vara enkelt med få ingredienser och rena fräscha smaker tycker italienarna. Det är otroligt viktigt att råvarorna är bra och färska för att hela pizzan ska bli god. De typiska kryddorna italienarna använder på sina pizzor är basilika, vitlök, rosmarin och persilja. Även pastarätter så som Penne all’arrabiata och Pasta bolognese kommer ifrån Italien.

Mexico

Alla svenskars fredagsmys har sitt ursprung ifrån Mexico, Tacos. Den fall den version vi äter här i Sverige är långt ifrån originalet så finns det oändligt med varianter att äta Tacos på. Kryddorna som är typiska för tacos är spiskummin, chipotle och chili. Man kan fylla sin Tacos med vad som helst, exempelvis fläskkött, majs, avokado, räkor, bönor, grönsaker med mera. Bönor är ett av de mest användbara livsmedel i Tacos i Mexico.

This entry was posted in Nyheter.