Bästa kockkniven

BästaNär Smartson testade 10 kockknivar för att hitta ”Bästa Kockkniven” var det tydligt att dyrare knivar överlag var bättre. Något som kanske inte helt och hållet var oväntat. Den kniv som vann testet var Takamura Synergy som fick hela 24 av 25 poäng i testet. Ett extremt bra resultat med tanke på att Smartson är kända för att verkligen testa produkterna extremt noga.  Därmed tog denna kockkniv titeln ”Bäst i Test”. Men då var även priset därefter. Denna kniv var dyrast i testet och landade vid testtillfället på ca 1300kr.

På andra plats kom MAC MBK-85. Den fick 21 poäng och fick framförallt bra betyg på prestation. Här var priset ännu högre då kniven kostade 2000kr.

På samma poäng kom sedan även trean och fyran i testet, Wüsthof Classic ikon (Bra för den stora handen) samt Type 301 P18 som för ovanlighetens skull har ett platt handtag.

Vad ska man då titta på när man jämför kockknivar? Det Smartson främst tittade på var skäregenskaper, ett stadigt grepp, vikt och allmänt intryck. Det ska här tilläggas att mycket handlar om känsla. Exempelvis har japanska knivar överlag hårdare. Detta gör att stålet kan slipas hårdare och därmed med en brantare vinkel. Dessa är däremot mycket svårare att slipa själv än de Europeiska med något mjukare blad. Gällande skäregenskaper skulle de japanska kunna få en fördel. Men Smartson har sett på helheten. Det gäller då inte bara skärpa utan även mångsidighet i flera olika testmoment. Det är viss skillnad på att skära kött och skära små nötter.

Beställ ”Kockkniv – Bäst i Test” här