Surdeg

Att baka surdeg har blivit en enorm trend i Sverige och det är föga förvånande när man får reda på hur gott och praktiskt det är att baka surdegsbröd. Den allra största fördelen enligt många är dock hållbarheten, de vana brödbakarna vet att hembakat bröd blir torrt efter bara en dag, men surdeg smakar som nybakat i upp till 5 dagar om man förvarar det på rätt sätt. Surdeg har också en speciell spänst vilket man inte är van vid med andra brödsorter. Om du provar så kommer du förstå.

Hållbarheten beror främst på ättiksyran som man hittar i surdegen, denna gör det svårare för mögel att växa vilket ökar chansen för dig att avnjuta ditt bröd länge. Eftersom surdegen inte innehåller någon jäst så smakar den annorlunda och godare, tyvärr så kommer du upptäcka att allt annat vanligt bröd smakar jäst när du vant dig vid surdegen.

Surdeg är dessutom otroligt enkelt att komma igång med, eftersom man endast behöver mjöl och vatten som efter några dagar har skapat en deg som man kan baka bröd på. Det är inte konstigt att man helt plötsligt ångrar att man kämpat med jäst för att göra bröd när surdeg är så fantastiskt enkelt. Vill du vara säker på att lyckas med din surdeg så kan man lägga till en liten aning rivet äpple som ger den sura processen en liten skjuts. Dessutom så kan man använda vilket mjöl man vill, vanligt vetemjöl, rågmjöl, dinkelmjöl och så vidare.

När din surdeg sedan är redo efter några dagar eller en vecka så är det dags att börja baka, när man gör surdegsbröd så behöver man gå igenom två steg. Om man till exempel vill göra rågbröd så går det första steget ut på att man plockar ungefär två matskedar av sin surdeg och blandar med vatten och rågmjöl för att sedan låta denna blandning stå över natten. Dagen efter så tar man sin blandning och blandar med ytterligare en mängd vatten rågsikt, rågmjöl, salt och kummin. Denna blandning ska sedan ytterligare jäsa en timma och sedan är det dags att låta denna stå i ugnen.

Sedan så har du ett färdigt surdegsbröd, och det är verkligen inte svårare än så. Nu har du ett gott bröd att äta till frukost eller som tillbehör till dina soppor eller sallader. För att få ditt bröd att smaka så gott som möjligt och för att skära fina skivor så är det viktigt att skära sitt surdegsbröd med en effektiv brödkniv av hög kvalitet. Om du använder en sämre brödkniv så förstörs brödets naturliga fibrer och det blir svårt att skära fina skivor.

This entry was posted in Nyheter.