Kockskola – Tomatsoppa

Idag kör vi igång en liten ”kockskola” här på kockmössa.se. Vi kommer ta lyfta fram enkla och goda recept som passar för hela familjen att laga tillsammans. Men även en del vett och etikett för kockar. Till vår hjälp har vi kocken Alexander som till vardags jobbar i Amsterdam. Vi börjar med att dela med oss av hans egen tomatsoppa taget från hans sida tomatsoppa.com.

  1. Häll ganska mycket olivolja och lite smör i en kastrull.
  2. Lägg i hackad chili (halv till en hel) och även lök (1 gul och en vårlök samt 1 vitlöksklyfta) Ett tips är att hacka allt detta innan kastrullen sätts på spisen.
  3. Rör om detta och låt det stekas till löken blir mjuk
  4. Till kryddor. Timjan, Basilika och Cayennepeppar. Den sista kan man ha ca 1krm och de två första lite efter tycke och smak.
  5. Smaka av med salt och peppar
  6. Smaken av all lök och kryddor kommer att ”sätta sig” i oljan vilket skapar en perfekt bas till den goda tomatsoppan.
  7. Häll i tärnade tomater (2st) och stek dem en kort stund. Huvudsaken är att de inte blir för vattniga.
  8. Häll i 2 burkar krossade tomater, buljongtärningar (2st) och vatten (3dl)
  9. Rör om soppan sakta medan grädden (2dl) hälls i.
  10. Hur krämig vill du ha soppan? Välj mellan att addera mer grädde eller mer vatten för att hitta rätt konsistens.
  11. Låt soppa sjuda i 30min. Rör om då och då.
  12. Servera i en djuptallrik med lite creme fraiche. Hacka lite vårlök och dekorera på.

En soppa som älskas av alla och är enkel för barnen att vara med och laga. Det är många ingredienser som ska i grytan vilket de brukar tycka är roligt att lägga i.

Ursäkta Alex om vi inte lyckats återge receptet exakt men vi har gjort det bästa vi kunnat.

tomatsoppa